FAQ over vaccineren

Corona vaccinaties via GGD okt 2023

De coronaprik is er vanaf 2 oktober 2023 voor iedereen die een hoger risico loopt om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Ook zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact en zwangeren kunnen de coronaprik halen. Voor meer informatie klik hier

Booster vaccinaties

De boostervaccinaties wordt niet door de huisartsen gegeven, maar door de GGD. U krijgt vanzelf een uitnodiging voor de boostervaccinatie via het RIVM of via de instelling/woonvorm waar u woont. De ouderen en kwetsbaren worden wederom het eerst gevaccineerd.

Met welk vaccin wordt de boostervaccinatie gegeven?

Als booster krijgt u het vaccin Moderna (wat nu Spikevax wordt genoemd) of het vaccin van BioNTech/Pfizer (Comirnaty geheten). U heeft geen keuze in welk vaccin u krijgt. Zie voor meer informatie de website van het RIVM.

Wanneer krijg ik de boostervaccinatie?

Het vaccineren met de boostervaccinatie begint op 19 november. De ouderen en kwetsbaren zijn het eerst aan de beurt, net zoals het zorgpersoneel. Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie.

Hoeveel tijd moet er zitten tussen mijn laatste vaccinatie of coronabesmetting en de boostervaccinatie?

De boostervaccinatie moet minimaal 6 maanden na de laatste coronavaccinatie(s) gegeven worden. Heeft u corona gekregen na uw vorige vaccinatie(s)? Dan moet er 6 maanden tussen uw besmetting en de boostervaccinatie zitten. Voor de griepprik en de pneumokokkenprik geldt dat deze 2 weken voor of na de boostervaccinatie gegeven kan worden.

Hoe komt u aan uw vaccinatiebewijs (EU Digitaal Corona Certificaat) waarmee u kan reizen?

Per 1 juli kan de CoronaCheck-app van de Rijksoverheid worden gebruikt om een bewijs van volledige vaccinatie te krijgen, in de vorm van een QR code. Als u toestemming heeft gegeven om uw vaccinatiegegevens door te leveren aan het RIVM, dan kunt u vanaf 1 juli uw vaccinatiebewijs in deze app opvragen. Zie ook de website (klik hier) van de Rijksoverheid hierover.

Heeft u geen toestemming gegeven voor het doorleveren van uw vaccinatiegegevens aan het RIVM? Dan kan u terecht bij ons, mits wij u gevaccineerd hebben. Wij kunnen een vaccinatiebewijs, in de vorm van een QR code, voor u genereren. Bent u gevaccineerd door de GGD, neem dan contact met hen op.

Heeft u geen mobiele telefoon of computer of snapt u niet hoe de app werkt? De overheid kan u helpen met uw EU Digitaal Corona Certificaat?

Indien het u niet lukt om via uw mobiele telefoon of computer het certificaat op te halen, kunt u bellen met de centrale helpdesk van Buitenlandse Zaken (024-7247247) waar, na een doorverwijzing, een bewijs kan worden geprint en worden opgestuurd naar uw huisadres zoals geregistreerd in het Basisregistratie Personen (BRP).

De CoronaCheck app kan geen gegevens van mij vinden. Hoe krijg ik mijn EU Digitaal Corona Certificaat?

Het kan zijn dat uw gegevens niet compleet of niet juist zijn ingevoerd waardoor er een foutmelding is bij het laden van uw gegevens in de CoronaCheck app. Neemt u in dit geval contact op met degene die uw vaccinatie heeft gezet. Dit kan uw huisarts zijn.

Ik ben door de huisarts getest op Corona en de uitslag was positief. Daarna ben ik één keer gevaccineerd. De positieve Corona testuitslag staat niet op Mijn RIVM. Wat nu?

De huisartsen zijn met de GGD en het RIVM in overleg hoe deze positieve testuitslagen in het systeem van het RIVM te krijgen. Wij hopen dit zo snel mogelijk opgelost te hebben. Belt u hiervoor niet de huisarts. De huisarts kan u hier niet mee helpen.

GGD stempelt ook gele vaccinatieboekjes van patiënten gevaccineerd door de huisarts

Patiënten die een stempel in hun gele vaccinatieboekje willen en gevaccineerd zijn door de huisarts of de GGD, kunnen ook terecht bij de GGD om deze stempel te halen. De GGD zet hiervoor een vaccinatie-/stempelbus in. Op deze site staan de data en tijden waarop patiënten bij de bus terecht kunnen.   

Vaccineren patiënten met een medische indicatie

Patiënten met een medische aandoening, die jaarlijks in aanmerking komen voor een griepvaccinatie, worden vanaf donderdag 6 mei gefaseerd uitgenodigd voor een corona vaccinatie. Het gaat om patiënten geboren tussen 1961 en 2003. De uitnodiging en vaccinatie gebeuren door de GGD. Deze  groep patiënten krijgt het vaccin van Pfizer of Moderna.

Vaccineren geboortejaar 1955 en eerder door GGD

Mensen geboren in 1953 en 1954 ontvangen deze week de uitnodiging voor een coronavaccinatie door de GGD. Mensen geboren in 1953 en 1954 kunnen vanaf vandaag via de online portal www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak inplannen met hun DigiD Digitale Identiteit . Mensen uit 1955 ontvangen volgende week woensdag en donderdag een uitnodiging van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . In totaal gaat het om ruim 600.000 mensen. Zij kunnen de komende weken een afspraak maken bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  voor vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer. De GGD heeft inmiddels ruim 100 vaccinatielocaties geopend.

Mensen geboren tussen 1956 t/m 1960 worden door de huisarts gevaccineerd. Ook de niet-mobiele thuiswonende ouderen krijgen een vaccinatie aan huis van de huisarts. Deze mensen ontvangen het vaccin van AstraZeneca.

Vragen rondom vaccineren met Astra Zeneca

Er worden momenteel veel vragen gesteld over de veiligheid van het Astra Zeneca vaccin. Het ministerie van VWS heeft vrijdagmiddag namelijk besloten dat de inzet van het Astra Zeneca vaccin tijdelijk weer wordt beperkt. Voorlopig mogen alleen mensen van 60 jaar en ouder (geboren in 1960 of daarvoor) het vaccin ontvangen. Dit geldt in ieder geval tot en met woensdag 7 april. Aanleiding hiervoor is een aantal nieuwe meldingen van mensen met ernstige klachten na vaccinatie.

De geplande vaccinaties van onze praktijk kunnen op advies van het RIVM doorgaan. Het gezondheidsrisico voor mensen van 60 jaar en ouder en de uitgenodigde risico groepen door het krijgen van Corona is veel groter dan het risico op deze mogelijk zeldzame bijwerking. 

Woensdag 7 april aanstaande wordt er een nieuwe afweging gemaakt door de rijksoverheid.

We hebben onze patiënten opgeroepen voor een vaccinatie, die zijn geboren in 1956, 1957,1958, 1959 en 1960. Ook patiënten met een medische indicatie geboren in 1961 hebben van ons een oproep gekregen. Tevens hebben patiënten met het syndroom van Down en morbide obesitas (BMI >40) een oproep ontvangen.

Wanneer u vragen heeft over uw Astra Zeneca vaccinatie kunt u meer informatie vinden op coronavaccinatie.nl. Ook kunt u bellen met het landelijk publieksinformatienummer 0800-1351 (tussen 08:00-20:00uur)

We begrijpen dat de afweging om u wel of niet te laten vaccineren lastig is. Er zijn veel tegenstrijdige berichten in de media. Misschien komt u liever in aanmerking voor een vaccinatie met een ander vaccin. Helaas kunnen we u geen ander vaccin aanbieden en weten we ook niet of deze mogelijkheid zich in een later stadium gaat voor doen.

We hopen u zo voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groeten,

Uw huisartsen

We gaan eindelijk starten met vaccineren

Eindelijk kunnen we bepaalde groepen gaan vaccineren! Patiënten uit onderstaande groepen mogen we gaan vaccineren. Helaas zijn er geen uitzonderingen mogelijk.

  • De mensen geboren in 1956, 1957, 1958, 1959 en 1960.
  • De mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas (BMI  >40) die zijn geboren in 1946 tot en met 2002

Waar worden de vaccinaties gegeven? De vaccinaties worden toegediend in Dorpshuis Vogelenzang, Henk Lensenlaan 2a, 2114 ER Vogelenzang

Hoe maakt u de afspraak? U heeft digitaal en schriftelijk een uitnodiging van ons ontvangen. Hierin staat beschreven hoe u een afspraak kunt maken.

Wanneer wordt u gevaccineerd? Dinsdag 13 april ontvangt u de eerste vaccinatie en dinsdag 6 juli de tweede. We vaccineren beide dagen van 8.30u tot 19.00u. Helaas zijn er geen uitwijkmogelijkheden.

Wat neemt u mee? U neemt de oproepkaart en uw ingevulde gezondheidsverklaring mee, die u per post volgende week gaat ontvangen. U draagt een mondkapje.

Vragen? Mocht u een medisch inhoudelijke vraag hebben over uw vaccinatie stel deze dan via een e-consult (via www.mijngezondheid.net). Heeft u een vraag over de logistiek? Stel deze dan via corona@kphuisartsen.nl. Een medewerker van onze praktijk neemt dan binnen twee werkdagen telefonisch contact met u op. Bel ons aub niet, hiermee voorkomen we overbelaste telefoonlijnen.

In deze folder van de overheid wordt de vaccinatie uitgelegd. Ook kunt u deze video bekijken waarin dit in eenvoudige taal wordt uitgelegd.  

Of kijk op Thuisarts.nl voor betrouwbare informatie over de vaccinatie tegen corona. 

Nog NIET bekend wanneer onze praktijk kan starten met vaccineren

09-03-2021. Op verschillende fronten wordt inmiddels zo snel mogelijk gevaccineerd tegen COVID-19. Ook wij huisartsen dragen hier aan bij, door te vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. De eerste regio’s in Nederland hebben dit vaccin inmiddels ontvangen. Onze regio en onze huisartsenpraktijk nog NIET. We weten op dit moment nog niet wanneer wij vaccin zullen ontvangen en wanneer we patiënten kunnen uitnodigen voor vaccinatie. 

Het RIVM heeft op basis van het advies van de Gezondheidsraad bepaald dat de eerste voorraad vaccin door de huisartsen moeten worden gebruikt voor vaccinatie van: 

•  mensen geboren in 1956 en 1957

•  2 groepen patiënten met een hoog risico op een ernstig beloop van een COVID-19-infectie:

1. mensen met zwaar overgewicht (een BMI van 40 of hoger), geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002 (18 – 64 jaar)

2. mensen met het syndroom van Down die thuis wonen, geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002 (18 – 64 jaar)

Als we weten wanneer wij vaccins gaan ontvangen en kunnen beginnen met inenten, zullen we de patiënten uit deze eerste groepen een uitnodiging sturen voor vaccinatie.  

Wij weten niet wanneer andere patiënten aan de beurt komen voor vaccinatie. Dat bepaalt de overheid. 

Wilt u meer weten over vaccinatie tegen corona?

In deze folder van de overheid wordt de vaccinatie uitgelegd. Ook kunt u deze video bekijken waarin dit in eenvoudige taal wordt uitgelegd.  

Of kijk op Thuisarts.nl voor betrouwbare informatie over de vaccinatie tegen corona. 

80 plussers kunnen een afspraak maken voor Covid vaccinatie

Het RIVM verstuurt een dezer dagen de uitnodigingen voor het maken van een afspraak voor de Corona vaccinatie voor de leeftijdsgroep 80 – 89 jaar. Behoort u tot deze leeftijdsgroep, dan mag u nu al bellen met de GGD voor het maken van een afspraak, ook al heeft u de uitnodiging nog niet ontvangen. Het telefoonnummer is 0800-7070. Dit telefoonnummer is echt alleen te gebruiken voor patiënten van 80 jaar en ouder.

Wanneer word ik gevaccineerd tegen het corona virus?

Helaas hebben we op deze veel gestelde vraag nog geen duidelijk antwoord. Klik hier voor de laatste stand van zaken. Nieuwe berichten worden hierboven geplaatst.

Meer weten over COVID-19-vaccinatie?

Download hier het document ‘Veelgestelde vragen COVID-19-vaccinatie
huisartsenteam’


Mondkapjesplicht vanaf 1 december 2020

Geplaatst op 2 december 2020 om 14:21.

Vanaf 1 december geldt in Nederland in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht, bijvoorbeeld in winkels, in het openbaar vervoer of de bibliotheek. Dit geldt in principe ook voor mensen met een beperking.

Sommige mensen hoeven echter vanaf 1 december geen mondkapje te dragen op plekken waar dat verplicht is. Op de site van de rijksoverheid vindt u informatie wie uitgezonderd is van de plicht om een mondkapje te dragen en hoe zij dit kunnen aantonen.

Het kan handig zijn om een extra bewijsmiddel bij je te hebben. Hiervoor heeft de overheid samen met cliëntenorganisaties een kaartje gemaakt. Daarop staat dat je onder de uitzondering van de mondkapjes-plicht valt. 


Corona vaccinatie

Geplaatst op 2 december 2020 om 14:07.

Naar verwachting kan in de eerste maanden van 2021 worden gestart met inenten, schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) in de Vaccinatiestrategie, die op 1 december aan de Tweede Kamer is gestuurd. De logistieke operatie is achter de schermen in volle gang. Toch zijn ook veel zaken nog onbekend; bijvoorbeeld welke vaccins worden toegelaten tot de Europese markt, wanneer de leveringen goed op gang komen en de geschiktheid van vaccins voor specifieke doelgroepen. Dat maakt dat nu nog niet met zekerheid gezegd kan worden wanneer het vaccineren begint, wie wanneer aan de beurt is en hoelang het gaat duren voor iedereen die dat wil is gevaccineerd.

De eerstvolgende stap nu is de goedkeuring en vervolgens levering van vaccins. De overheid zal het vaccinatieprogramma verder uitwerken en bepalen of en welke rol huisartsen in de campagne precies kunnen spelen. We houden nauw contact met de landelijke huisarts vereniging (LHV) om onze patiënten op de hoogte te kunnen houden van deze voortgang. Zodra we meer weten zullen wij dit publiceren op onze website.

Lees meer op;

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/een-vaccin-tegen-het-coronavirus


Covid 19 positief getest?

Geplaatst op 26 oktober 2020 om 14:42.

Helaas worden positieve Covid 19 uitslagen (=u bent besmet met het corona virus) niet altijd gemeld aan ons als huisarts.

Bent u door de GGD getest op Corona en blijkt u besmet te zijn? Meldt u dit dan ook aan onze huisartsenpraktijk. Ook als u Corona heeft, kunt u nog steeds met uw vragen bij ons terecht. Als wij weten dat u corona heeft, kunnen wij goede maatregelen treffen zodat de huisarts en onze medewerkers u veilige zorg kunnen bieden. Neem ALTIJD telefonisch contact met ons op (023-5846300).


Bereikbaarheid praktijk

Geplaatst op 14 mei 2020 om 09:32.

Ook tijdens de corona crisis is uw huisarts bereikbaar voor vragen en/of klachten waarover u zich ongerust maakt. Contact opnemen met onze praktijk kan via de telefoon en het internet. Het is NIET mogelijk om direct naar de praktijk te komen.

De doktersassistentes en/of de huisarts bekijkt dan samen met u wat in uw situatie het beste is om te doen. Er zijn verschillende mogelijkheden;

  • Een telefonische afspraak
  • Een e-mail consult via www.mijngezondheid.net
  • Een afspraak om beeld te bellen met uw huisarts, POH-s of POH-GGZ
  • Een afspraak op het spreekuur is mogelijk, maar LET WEL OP, als u een afspraak krijgt wordt u gevraagd of u hoest of koorts heeft. Wij vertrouwen op een eerlijk antwoord, voor uw en onze veiligheid

Er worden in de praktijk door maximaal drie dokters tegelijkertijd spreekuur op afspraak gedaan, om de drukte in de wachtkamer te beperken. Misschien is het daardoor minder makkelijk om een afspraak te krijgen bij uw vaste huisarts op uw gewenste dag en tijd. Wij vragen hier uw begrip voor. Als u een afspraak heeft op het spreekuur, houd dan alstublieft rekening met de volgende afspraken;

  • Bent u ouder dan 16 jaar, kom dan alleen naar het spreekuur toe. is er een reden dat u begeleiding nodig heeft, overleg dit dan met de assistenten.
  • Kom precies op tijd. Als u te vroeg bent, wacht dan nog even buiten (indien het niet regent)
  • Houd voldoende afstand (1,5 meter) en houd rekening met elkaar en met ons.
  • Heeft u meerdere vragen of denkt u om een andere reden meer dan 10 minuten nodig te hebben, maak dan een dubbele afspraak. Zo voorkomen we samen dat de huisarts uitloopt en de wachtkamer te vol raakt.
  • In de praktijk wordt veilig gewerkt. Dat wil zeggen dat we er alles aan doen om de kans om besmet te raken zo klein mogelijk te maken. Zo dragen onze medewerkers bij patiënten contact een witte jas en zo nodig ook een masker en handschoenen. daarbij wordt de praktijk extra vaak schoongemaakt.

BLIJF GEZOND!

Tags: BennebroekCoronahuisartsKennemerpoortspreekuur


Delen van medische gegevens tijdens Corona crisis

Geplaatst op 20 april 2020 om 10:54.

Toegang tot uw medische gegevens door huisartsenpost

Tijdens de coronacrisis kan het gebeuren dat u buiten onze openingstijden een huisarts nodig heeft. Dan komt u bij de huisartsenpost. Of u wordt naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gestuurd. De artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp willen u snel kunnen helpen. Het is daarom belangrijk dat zij kunnen kijken naar de medische gegevens die uw huisarts van u bijhoudt.

Misschien heeft u ons al laten weten dat de huisartsenpost uw medische gegevens mag bekijken. Maar ruim de helft van de Nederlanders heeft daar nog geen keuze over gemaakt. Tijdens de coronacrisis mogen tijdelijk de medische gegevens van deze patiënten ook worden bekeken door de artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp. Uw gegevens mogen alleen worden bekeken als u contact heeft met de huisartsenpost of spoedeisende hulp. En u daar op dat moment mondeling toestemming voor geeft.

Heeft u eerder aangegeven dat u geen toestemming geeft? Dan verandert er niets. Uw medische gegevens zijn nooit te bekijken, ook niet tijdens de coronacrisis.

Persoonlijke keuze vastleggen

Wilt u alsnog een keuze maken of uw gegevens wel of niet mogen worden bekeken op de huisartsenpost? U kunt dit op drie verschillende manieren doen.

Meer informatie

U vindt meer informatie over de tijdelijke maatregel op de website volgjezorg.nl/corona-opt.

Op volgjezorg.nl kunt u ook zien wie uw medische gegevens heeft bekeken en/of uw keuze voor het beschikbaar stellen van de gegevens van de huisarts aan de huisartsenpost aanpassen of doorgeven.

Tags: CoronahuisartsLSP


Wat gebeurt er in onze huisartsenpraktijk tijdens de Corona epidemie

Geplaatst op 1 april 2020 om 09:53.

Op dit moment zien de huisartsenpraktijken enkele patiënten per dag die mogelijk besmet zijn met het Corona virus. Omdat er niet getest wordt, weten we niet zeker of het altijd het Corona virus is. Het kan, bij dezelfde klachten, ook gaan om een gewoon griepvirus.

De huisartsen doen ook nog gewoon spreekuur, waarbij alleen patiënten gezien worden met klachten die niet te lang kunnen wachten. 

Met kwetsbare en oudere patiënten proberen wij contact te houden door hen te bellen en te vragen hoe het gaat. 

Veel mensen denken dat ze de huisarts helemaal niet meer mogen bellen. Dat is niet waar. U mag ons bellen of een E-consult sturen (via www.mijngezondheid.net). We denken met u mee en proberen een oplossing te bedenken. Als u op het spreekuur komt wordt u gevraagd of u hoest of koorts heeft. U moet daar eerlijk antwoord op geven, voor uw eigen en onze veiligheid.

Veiligheid

In de praktijk wordt veilig gewerkt. Dat wil zeggen dat de kans om besmet te raken zo klein mogelijk is. Spreekuren worden ruim gepland zodat u zo weinig mogelijk anderen ontmoet en ook slechts heel kort in de wachtkamer hoeft te zijn. Daarbij wordt de praktijk extra vaak schoongemaakt.

Organisatie

Afgelopen weken is er door de huisartsenpraktijken heel hard gewerkt om goed om te gaan met het besmettingsgevaar van Corona.

Voor de hele regio is een huisartsen-crisisteam ingericht dat elke dag met elkaar vergadert (via video-bellen) en beslissingen neemt.

De problemen die opgelost moesten worden waren o.a.

  • Kennis vergaren over het Corona virus
  • Borgen dat alle huisartsenpraktijken goed geïnformeerd zijn en dat de noodzakelijke reguliere zorg door kan gaan.
  • Gescheiden spreekuren organiseren voor mogelijk wel- en niet-geïnfecteerde mensen ook in de avond nacht en het weekeinde
  • Voldoende beschermingsmaterialen regelen.
  • Het informeren van patiënten en partijen waar we mee samenwerken

Als u nog mondmaskers, schorten, (handen-) alcohol heeft, bel uw huisarts om te beoordelen of het bruikbaar is. 

Als het aantal zieke patiënten te groot gaat worden, of als het personeel van de praktijk uit gaat vallen door ziekte, dan stapt de praktijk over naar samenwerking met de andere huisartsen in de regio. Hoe dit gaat verlopen hoort u aan de telefoon als u een afspraak nodig hebt en het zover is.

Hoe gaat het als de huisarts bij u aan huis komt bij ernstige klachten?

Als de huisarts bij u een visite aflegt omdat u ernstige klachten heeft mogelijk door Corona, dan belt de huisarts of assistente u van tevoren.

  1. U of een gezinslid doet de voordeur open en u gaat terug naar de woonkamer met de tussendeur dicht.
  2. De huisarts kleedt zich om in de hal
  3. Daarna komt de huisarts binnen met pak aan, handschoenen, mondkapje en bril.
  4. U wordt onderzocht en er wordt een besluit genomen of u naar het ziekenhuis gaat of thuis kunt blijven.
  5. De huisarts doet in de hal alle spullen weer uit en laat een aantal wegwerpspullen achter die in een afgesloten zak weggegooid kunnen worden.

In een enkel geval zal in overleg met de patiënt en familie besloten worden dat een ziekenhuisopname niet zinvol is omdat bijvoorbeeld de patiënt te kwetsbaar is en niet zal herstellen bij een intensieve behandeling of nog belangrijker als de patiënt geen verdere behandeling wil. Als u daar zelf al duidelijke ideeën over heeft, laat dat dan aan ons weten.

Op speciale verpleegafdelingen in Haarlem kunnen mensen met een Corona infectie verzorgd worden die niet thuis kunnen blijven.

Betrouwbare informatie

Op deze landelijke website wordt nu alles verzameld wat we weten: https://www.inforium.nl/corona

Tenslotte

Ondersteun uw gezondheid en weerstand zo goed mogelijk. Zorg voor voldoende slaap, beweging en ontspanning op een manier die bij u past. Drink voldoende water en liefst geen alcohol. Eet voldoende gevarieerd en genoeg groente en fruit.

Blijf gezond!


E-mail consult en online afspraken maken

Geplaatst op 15 maart 2020 om 21:19.

Door het corona virus willen we de “reguliere” afspraken zoveel mogelijk beperken om de kans op verdere verspreiding van het virus zo klein mogelijk te maken. Het kan dus zijn dat de huisarts een niet-strikt-noodzakelijk bezoek of een controle van een chronische aandoening uitstelt of vervangt door een telefonisch- of e-mailconsult

Om deze reden voelen we ons ook genoodzaakt om de mogelijkheid van online afspraken tijdelijk te staken. Wel kunt u gebruik maken van (beveiligd) e-mail consult via www.mijngezondheid.net


Coronavirus, update 30-3-2020

Geplaatst op 26 februari 2020 om 19:23.

De uitbraak met het coronavirus breidt zich uit. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken.

Het coronavirus kan longontsteking geven. Klachten hierbij zijn: keelpijn, koorts met verkoudheid, hoesten, vermoeidheid of moeilijk ademhalen. 

Virussen kunt u voorkomen door regelmatig uw handen te wassen, te niezen en hoesten in uw elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. 

Mensen die hoesten en geen koorts hebben en OOK niet benauwd zijn hoeven de huisarts niet te bellen. Een beoordeling voegt in dit geval niet veel toe. Er is inmiddels helaas geen geneesmiddel voor corona. Mensen die kwetsbaar zijn doordat zij een andere aandoening hebben (dat zijn bijvoorbeeld alle mensen boven de 70 jaar en mensen met een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld Diabetes, astma, COPD, ernstige hart- of nierproblemen, stoornissen van het afweersysteem) wordt aangeraden om wel te bellen voor overleg. De huisarts zal dan samen met de patiënt beslissen wat verstandig is.

Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe. Dan zou u andere mensen kunnen besmetten. BEL ALTIJD EERST OM VERDERE INSTRUCTIE TE ONTVANGEN.

Indien u om een andere reden een afspraak wil maken, maar u hoest of bent verkouden, meld dit dan a.u.b. ook aan de assistente.

Algemene vragen kunnen door patiënten gesteld worden aan het landelijke nummer 0800 -1351. Zij moeten NIET de huisarts bellen. U kunt ook kijken op www.rivm.nl of www.thuisarts.nl

Wij geven als begroeting geen handen meer.